Het rugzakje staat klaar, de schoentjes zijn gepoetst, de eerste schooldag komt eraan!


Wanneer in september de schoolpoorten open gaan, zijn er soms ook wat traantjes wanneer ouders voor het eerst hun peuter naar school brengen.

Verdriet bij het afscheid is normaal bij de eerste schooldagen. De peuters komen immers terecht in een totaal onbekende wereld: een vreemde omgeving, vreemde kinderen, een vreemde volwassene die men ‘juf’ of ‘meester’ noemt…


Bovendien moet een kind nog leren dat mama en papa hem/ haar niet in de steek laat, maar écht terugkomt. Kinderen kunnen dan ook koppig en boos reageren de eerste schooldagen. Je kind heeft tijd nodig om dit alles te verwerken en om zich aan te passen.

Huilen mag


De belangrijkste stap is de manier van afscheid nemen.

Een kind mag huilen, dat is heel normaal. Word hiervoor dus zeker niet boos en vermijd om zelf te huilen, want dit maakt het afscheid nog moeilijker.
Zeker ook niet plots vertrekken, je kind van je afduwen of stiekem achterlaten terwijl het afgeleid is. Je peuter moet immers leren afscheid nemen.

Het beste is om hierbij een ritueeltje op te bouwen.
(bv. Samen het schooltasje wegzetten, naar de speelplaats gaan, een kusje en zwaaien tot mama/ papa achter de hoek verdwijnt…)

Er zijn 3 groepen peuters

Bij bijna alle huilers gaat het zo: zodra mama of papa weg is, is het ook gedaan met de tranen. Treuzelen maakt het alleen maar erger; geef een dikke kus en knuffel en ga dan gewoon weg. Wees ook duidelijk: niet de ene dag je peuter thuis, de volgende naar school, dan weer thuis. Zo krijgt je kind nooit de kans om te wennen, vriendjes te maken en de juf te leren kennen.


Het helpt je peuter als hij/ zij iets vertrouwds bij zich heeft, zoals een knuffeldiertje of een foto van mama en papa. Heel wat kinderen grijpen naar hun gezellige houvast: hun dekentje, vodje, popje… Een kind heeft een emotionele band met zijn knuffeldiertje en het biedt dan ook troost tijdens de eerste schooldagen. En het kan de peuter een extra veilig gevoel geven.

1. Geef een eerlijk beeld van de school.


2. Zorg dat je kind zich voor zijn basisbehoeften verstaanbaar kan maken.


3. Maak van tevoren duidelijk dat mama/papa niet blijft.


4. Laat de eerste schooldag niet samen vallen met een grote verandering thuis.


5. Begin eventueel met halve dagen.


6. Maak het afscheid kort en maak er een ritueeltje van: een knuffel, een zoen en weg!


 7. Toon je eigen verdriet niet. Hou je sterk, ontspan je, wees vriendelijk: je kind geraakt misschien in paniek van jouw tranen.


8. Geef een knuffel of een foto mee als dat mag van de school.


9. Laat je kind regelmatig naar school gaan. Zo hoeft het zich niet telkens opnieuw aan te passen aan het ritme, de afspraken en de klasgenootjes.


10. Vertel op voorhand dat je kind blijft eten op school of dat het naar de naschoolse opvang gaat.